Przeziębienie to bardzo częsta dolegliwość okresu jesienno-zimowego. Potrafi nas skutecznie powalić do łóżka i odciąć od pracy zawodowej nawet na 1-2 tygodnie. Warto więc tutaj zastanowić się co można zrobić, aby nie dopuścić do przeziębienia. Tym bardziej, iż mamy w tym zakresie pewne możliwości, na które warto zwrócić uwagę. Przede wszystkim więc, będziemy musieli należycie zadbać o wzmocnienie naszej odporności. Trzeba będzie dodatkowo wzmocnić system immunologiczny, poprzez dostarczenie mu niezbędnych składników. Możemy to osiągnąć na wiele różnych sposobów, aczkolwiek trzeba liczyć się z tym, iż koniecznością jest pewna zmiana nawyków żywieniowych.
Jak nie dopuścić do przeziębienia?
Wspomnieliśmy tutaj już o wzmocnieniu naszego systemu immunologicznego. Jest to bardzo ważne, aczkolwiek nie jedyne działanie w tym zakresie. Jak sama nazwa wskazuje, jest przeziębienie, a więc narażenie organizmu na nadmierne wychłodzenie. Aby więc nie dopuścić do przeziębienia w okresie jesienno-zimowym, musimy także zadbać o prawidłowo komfort termiczny. Wychodząc z domu, koniecznie należy się prawidłowo ubrać. Tak aby nie odczuwać chłodu, ale też aby się nie przepocić. Nadmierne przegrzanie organizmu w tej porze roku także jest szkodliwe. Wystarczy chwila braku ruchu i organizm się wychładza, a spocona koszulka działa jak lodówka. To najprostsza chyba droga do przeziębienia.
Tak więc, przede wszystkim, zawsze musimy się postarać prawidłowo ubrać, aby zachować maksymalny poziom komfortu termicznego. To pozwoli nam nie dopuścić do przeziębienia. Oczywiście jeśli nasz system immunologiczny będzie działać prawidłowo, i wszystkie pojawiające się zagrożenia będzie natychmiast neutralizować.
Wzmocnienie systemu odpornościowego.
Tak jak powiedzieliśmy we wstępie, istotnym elementem jeśli chodzi o zapobieganie przeziębieniom będzie także nasz system odpornościowy. Powinien on działać prawidłowo, aby wszystkie zagrożenia były natychmiast neutralizowane. Wobec tego też, warto zadbać o dostarczanie do organizmu odpowiednich składników, a przede wszystkim witamin z grupy B, witaminy C oraz innych składników, takich jak wapń, żelazo, fosfor. Nie musimy ich od razu wcale suplementowa. Właśnie z tego względu wspomnieliśmy o konieczności drobnych zmian nasz nawyków żywieniowych. W celu wzmocnienia odporności, aby nie dopuścić do przeziębienia, musimy w naszej diecie dostarczyć organizmowi niezbędnych składników. Trzeba będzie więc wdrożyć do niej więcej warzyw i owoców, jak również nasion i orzechów. Są to wszystko składniki, którymi w naturalnych warunkach człowiek odżywiał się na co dzień. Znajdziemy tam wszystkie niezbędne do naszego życia składniki. Musimy w końcu zdać sobie sprawę z tego, iż mięso to tylko smak i nasza wygoda. W rzeczywistości wcale nie jest nam ono do życia potrzebne. O wiele bardziej pożyteczne są właśnie warzywa, owoce, nasiona, orzechy, strączkowe oraz wiele innych.