Jakie właściwości posiada masło shea?

Branża kosmetyczna korzysta z produktów o wysokich właściwościach. Nic więc dziwnego, że do produkcji rozmaitych preparatów stosuje się unikalne składniki. Jednym z nich jest masło shea.

Jaka jest historia masła shea?

Masło shea pochodzi z zachodniej i środkowej Afryki. To w tym regionie rośnie Masłosz Parka. Jest to drzewo, które przez rdzennych mieszkańców Afryki uznawane jest za święte. Postrzeganie tej rośliny wynika z jej długowieczności. Najdobitniej świadczy o tym fakt, że owoce są zbierane dopiero po trzydziestu latach! Samo drzewo zaś jest w stanie przetrwać nawet trzy wieki! Masło shea świat poznał dopiero w XVIII wieku za sprawą szkockiego podróżnika, Mungo Parka. Sto lat później znała go cała Europa, a w kolejnym wieku zaczęto dodawać go do kosmetyków. Dziś substancja ta znana jest także jako masło karite lub masło Galam.

Masło shea – jakie ma właściwości?

Substancję tę stosuje się w produktach przeznaczonych do pielęgnacji ciała, twarzy i włosów. Wynika to z tego, że masło shea zawiera dużo witaminy A, witaminy E oraz F. Ta ostatnia jest mieszaniną nienasyconych kwasów tłuszczowych – linolowego, arachidonowego oraz linolenowego. Ich obecność sprawia, że skóra doznaje głębokiego nawilżenia. Masło shea pozwala kosmetykowi dotrzeć w głąb skóry opóźnić procesy starzenia się. Kosmetyki wzbogacone tą substancją potrafią też chronić skórę przed wolnymi rodnikami. Stosując preparaty z masłem shea szybko zauważymy poprawę elastyczności skóry. Warto pamiętać o takim rozwiązaniu w okresie jesienno-zimowym, gdy wzmożony wiatr, czy silny mróz mogą wywołać podrażnienia skóry. Stosowanie kosmetyków zawierających masło shea zapobiegnie wysuszeniu się cery, a warunki atmosferyczne nie będą tak odczuwalne. Dlatego też substancja ta znajduje się w rozmaitych balsamach do ciała, pomadkach do ust, czy kremach do twarzy. Podczas zakupu takich preparatów zwróćmy uwagę na skład, by wybrać dla naszego ciała najlepszą ochronę.

Masło shea – gdzie jeszcze jest stosowane?

Jednak kosmetologia to nie jedyna dziedzina, w której masło shea jest stosowane. Substancja ta sprawdza się bowiem także do impregnacji drewna. Co więcej, jest w tym nawet lepsza od specjalistycznych produktów do tego przeznaczonych. Na świecie produkuje się również jadalną wersję masła. W Afryce olej ten spożywano już w XIV wieku. Możemy na nim smażyć potrawy, co znacząco wpływa na ich smak, aromat, a także konsystencję. Gdzie więc możemy kupić masło shea? W każdej drogerii znajdziemy bowiem kosmetyki zawierające tę substancję. Producenci zaopatrują się natomiast u dystrybutorów. Jeden z nich jest dostępny pod tym linkiem http://overlack.com.pl/produkty/branza-kosmetyczna/oleje-roslinne-masla-i-woski-naturalne/. Cena kosmetyków zależy od ich składu oraz marki. Starajmy się wybierać preparaty pozbawione sztucznych substancji, które mogą wywołać reakcję alergiczną. Zadanie mogą ułatwić specjalne kąciki w drogeriach, które poświęcone są naturalnym kosmetykom, które zawierają m.in. masło shea. Jeśli nie jesteśmy zaś pewni, który preparat będzie lepszy, zawsze możemy się zwrócić o pomoc do pracownika drogerii. Na pewno nie pożałujemy tego typu konsultacji.

Dodaj komentarz