Wraz z pierwszymi zawiązkami owoców w sadach pojawia się również zagrożenie ze strony chorób grzybowych. Ciepłe i wilgotne dni sprzyjają rozwojowi i rozmnażaniu grzybów chorobotwórczych, które atakują roślinę rozwijając się na jej powierzchni. Zbagatelizowanie początkowych objawów może doprowadzić do konieczności sięgnięcia po bardziej zdecydowane metody działania, a jak wszyscy wiemy lepiej zapobiegać niż leczyć.
W przypadku sporej części fungicydów mamy do czynienia z działaniem powierzchniowym (kontaktowym). Oznacza to, że substancja czynna zwalczająca patogen nie wnika do wnętrza owocu, dlatego zwalczanie choroby w zaawansowanym stadium, gdy strzępki grzybni wniknęły do tkanki miękiszowej nie jest już możliwe. Zwalczanie grzybni, która rozwija się już w miękiszu jest wykonalne, ale wymaga zastosowania fungicydów o działaniu układowym. Jednak sama obecność zmian chorobowych będzie negatywnie wpływać na aspekt wizualny zainfekowanych owoców, co może znacząco wpłynąć na jakość uzyskanego plonu.
Warto zapoznać się z informacjami na temat wymienionych chorób, w celu lepszego poznania zagrażającego nam wroga.
Parch jabłoni – spowodowany jest obecnością grzyba Venturia inaequalis. Patogen ten może atakować każdą nadziemną i niezdrewniałą tkankę roślinną. Atakując liście, tworzy ciemnooliwkowe plamy, które przyczyniają się do zmniejszenia powierzchni aktywnej fotosyntetycznie, co przekłada się na słabsze odżywienie rośliny. Przy zaawansowanej infekcji liście mogą usychać i przedwcześnie obumierać. Zakażenie pędów ogranicza prawidłowy rozwój, powodując liczne deformacje. Jednak dla plantatora najgroźniejsza jest obecność na rozwijających się owocach. Grzyb powoduje ciemnienie oraz korkowacenie skórki, powstałe jako reakcja obronna rośliny przed intruzem. Początkowo drobne przebarwienia mogą powiększać się i łączyć ze sobą, powodując rozległe stany patologiczne. Więcej o postępowaniu i zwalczaniu tej choroby dowiedzą sie panśtwo klikając w ten link: https://www.protect-garden.pl/parch-jabloni-8274
Parch gruszy – za rozwój tej choroby odpowiedzialny jest grzyb Venturia pyrina. Jest to choroba powodująca skutki analogiczne do parcha jabłoni.
Gorzka zgnilizna wiśni – choroba powstająca w wyniku infekcji grzyba Colletotrichum gloeosporioides. Poza wiśnią może on atakować również inne owoce i warzywa, takie jak truskawki, jabłka czy papryki. Powoduje powstawanie obszarów gnilnych na owocach, w których po czasie zaczynają rozwijać się pomarańczowe skupiska zarodników. Często zdarza się, że zainfekowane owoce obumierają i pozostają na roślinie w formie tak zwanej mumii, co sprzyja rozwojowi choroby w kolejnych sezonach wegetacyjnych.
Antraknoza – wywoływana jest przez Colletotrichum lindemuthianum. To choroba szeroko rozpowszechniona w klimacie umiarkowanym, również w Polsce. Pierwszymi objawami są brunatne przebarwienia, które mogą pojawić się na każdej części rośliny. Wypukłości powstające na środku przebarwień są skupiskami zarodników i świadczą o zaawansowanym stadium choroby. Więcej o niej na tej oto stronie:
https://www.protect-garden.pl/antraknoza-6992. Po odwiedzeniu strony Protect Garden mogą państwo dowiedzieć się o wielu innych chorobach nie wspomnianych w tym artykule, klikając w zakładke „Choroby grzybowe sadów”!
Szara pleśń fasoli – choroba wywoływana przez grzyba z klasy workowców. Charakterystyczną cechą choroby jest powstawanie szarego nalotu na tkankach roślinnych. Jeśli roślina zostanie zaatakowana w czasie rozwoju strąków, może dochodzić do ograniczenia ich rozwoju i powstawania deformacji, co powoduje spore straty plonów.
Obie choroby atakują fasolę szparagową i pokrewne gatunki roślin. W obu przypadkach wyjątkowo niebezpieczny jest fakt wnikania strzępek grzybni do środka nasion, przez co nie nadają się one do spożycia. Co więcej, rozwijające się z nich siewki będą obumierać. Może się również okazać, że roślina która z nich powstanie będzie zakażona. Wykorzystanie takiego materiału siewnego może spowodować spore straty na polu uprawnym, powodując również rozprzestrzenianie się infekcji na rośliny pochodzące ze zdrowych nasion.
Bakterioza obwódkowa fasoli – w odróżnieniu od pozostałych wymienionych chorób jej przyczyną jest bakteria Pseudomonas syringae. Najczęstszymi objawami są czerwonobrunatne ciemniejące plamy na liściach i innych zielonych częściach rośliny, które następnie zaczynają zasychać. Porażeniu mogą ulegać także nasiona, czemu towarzyszy pojawianie się żółtawych przebarwień i wgłębień na strąkach. Wysiane z nich rośliny, ze względu na infekcję, nie będą mogły prawidłowo się rozwijać, a także infekować będą sąsiednie organizmy.
Zapraszamy na stronę! Dziękujemy!